Gotland 26-28 maj 2003

Vilken tripp. Jag åkte ensam över till Gotland för att släktforska.
Ekonomin var inte den bästa och det var tänkt att jag skulle åka över och sova i bilen , men Fröja var hemma och hälsade på två kvällar före jag skulle åka. Hans komentar var:
-Du kan inte sova i bilen. Jag ringer mina föräldrar de bor i Fröjel och du kan säkert få sova i vår gäststuga.
Så blev det och min färd började.
Nu var det ju några år sedan och jag tror att jaghann med att forska lite på eftermiddagen när jag kom över på landsarkivet.
Hade det varit idag hade jag kunnat sitta hemma vid datorn men då var inte Gotland utlagt på Genline. Antingen fick man skicka efter microkort från Svar eller åka ut på plats. När arkivet stängde kl 16.00 tog jag och gick en sväng på stan. Mormor hade ju som sagt bott i Visby och jag letade reda på gatan. Nummer sju tror jag att det var, det var ingen hemma men på dörren satt ett telefonnummer. Jag ringde och talade med sonen som tagit över huset, en i dagsläget äldre herre. Han trodde at han kom ihåg min mormor. Det visade sig att det inte alls var rätt hus. För länge sedan hade de fått nya nummer på husen och det var huset bredvid som Britt hade bott i. Det som syns på översta bilden till höger i gult. Där var det en dam hemma och jag fick till och med komma in och titta hur det såg ut. Bakom planket fanns det en mysig liten innegård. Huset var renoverat och hade antagligen ändrats en hel del men det var roligt att få se. Mormor bodde på övervåningnen när hon bodde hemma. Eftersom jag ville få ut så mycket som möjligt av min tid begav jag mig till biblioteket för att se om jag kunde hitta någon ytterliggare information.
En sockenförteckning över alla gamla hus hittade jag och kunde på så sätt hitta en del hus som jag hittat i husförhörslängderna under eftermiddagen. Bland annat Björkhage.
Det började bli sent och jag begav mig ner till Fröjel för att hitta Fröjas föräldrahem. När jag kom fram var klockan över tio och Fröjas mamma hade gjort en smörgås och satt in i kylskåpet till mig, den var så god. Huset jag sov i hade tidigare varit en mack som föräldrarna hade drivit men som numer var en lite gäststuga.

Fortsättning följer...

 
 

 

BRITTS BARNDOMSHEM
Mormors barndomshem

BJÖRKHAGE 1:8
Björkhage 1

BJÖRKHAGE 1:8
Björkhage 2
FRÖJEL
Fröjel